tisdag 13 december 2011

Luciakandidat


Det är mysigt med Lucia.
Men jag hoppas innerligt att inte en enda skola gör som min skola gjorde. Jag hoppas att något har hänt, att man har förstått att sådär, som man gjorde då, är totalt förkastligt och hemskt och fruktansvärt onödigt.
För såhär var det:
På min högstadieskola var det niorna som gick Lucia för alla andra, för alla som ville komma och lyssna. Vi fyllde en gympahall, flera gånger om.
Lucian röstades fram. Först skulle varje niondeklass rösta fram sin kandidat. På min skola fanns fem klasser med nior - A,B,C,D och E.
Redan där gick det snett. Killarna tisslade och tasslade om vem de skulle rösta på och efter en hel massa mobbing och tårar och falska röstlappar fick man fram en kandidat.
Och sen - det värsta - skulle de fem luciakandidaterna gå från klassrum till klassrum, ställa upp sig på rad inför alla. Och vänta medan alla skrev ner vem de röstade på. Några ropade "vänd dig om så att vi får se baksidan också!" Och luciakandidaten vände sig antagligen om, snurrade runt, svängde med håret och log sitt bredaste leende.
Där stod vi på rad, blev bedömda, tittade på. För ja, jag var en av kandidaterna. Jag led, skruvade på mig, kände allas blickar, kände mig fel och ful och ville helst rusa därifrån. Men jag stod kvar. Varför? För att det var så det var. För att jag var 15 och gjorde som jag blev tillsagt. För att jag var 15 och mest av allt ville ha flest röster, mest bekräftelse. Det här var de vuxnas regler, det var så det skulle gå till.
Hur kunde de göra så?
Snälla, ni som är lärare, så här är det väl inte nu?
Lägg av isåfall.

6 kommentarer:

 1. Blä! Nej det är INTE så! *ryser*

  De som tjejer i nian som vill vara lucia säger till mig (som körledare) Sedan har vi en enkel och snabb sluten omröstning. Hittills har alla röstat "fint" ( i år en tjej som älskar att sjunga men varit mycket sjuk) och i mitt tycke klokt.

  Inget "tissel och tassel" men så är det bara kören som får rösta också.

  Önskar dej en fin lucia!
  kram/E

  SvaraRadera
 2. Tacka vet jag förskolelusse!! alla som vill är lucia, alla som vill är tomte, alla som vill...osv. Och alla som vill springa till mamma å pappa får göra det. Världens bästa lussetåg har jag varit på idag.

  SvaraRadera
 3. Svar Magda:
  Underbart! Jag har mitt kvar i eftermiddag! Ska bli så mysigt! Mose sa att" mamma, jag ska gå till er när jag se er" hahaha, får se om det blir någon sång från hans del <3
  Vi ses snart! KRAM

  SvaraRadera
 4. Svar E:
  Och jag önskar dig en fin Lucia min vän!

  SvaraRadera
 5. Vi hade typ likadant. Alla tjejer med långt blont hår i min klass fick röster, alla utom en, jag. Buhu!

  SvaraRadera
 6. På högstadiet minns jag inte hur det var, men i sexan hade vi omröstning i klassen. Med öppen rösträkning, läraren skrev upp alla tjejernas namn på tavlan och därefter fick någon läsa upp alla lappar, varefter hon räknade på tavlan. Så att alla kunde se vem som fick flest röster. Och minst.

  Kram på dig, hoppas att du hade en fin luciadag!

  SvaraRadera

Lämna några små ord