onsdag 11 juni 2014

Vi går på skattjakt. Och cyklar en sväng.

cykelsommar, cykel

Det är fint nu, att veta att hela sommaren ligger framför, att fem långa semesterveckor inte ens har börjat än. Vi har bokat en liten stuga i Danmark tillsammans med vänner och det känns bra, att ha lite planer. Jag ska vila mycket, göra sånt som jag gillar och blir glad av. Jag ska vara ute sent om kvällarna och njuta av ljuset. Och jag ska äta många jordgubbar, lyssna på ljudböcker, jogga och bada.

Häromdagen skruvade jag loss barnstolen från min cykel. Jag borde ha gjort det för länge länge sedan, men har inte riktigt förmått mig... Men nu är den borta (och faktiskt slängd, för den kändes så sliten och inte alls särskilt barnsäker längre) och cykeln känns så lätt och smidig. Det är en helt annan grej att cykla nu. Men samtidigt, det tog emot lite att ta bort den.

I torsdags hade Mose och hans kompis Edvin 7-årskalas tillsammans. En speciell ålder, tänker jag. Skolålder, liksom. Inte småbarn längre. De cyklar på egna stora cyklar, fortare än de vuxna.
De bjöd in ett gäng gemensamma kompisar och hade en hel del åsikter om vad kalaset skulle innehålla. En av de sakerna var skattjakt. Jag har gjort skattjakter förut, men det har alltid blivit lite bråk om vem som ska läsa kartan, så jag tänkte att det nog är en bra idé om alla får vara kartläsare. Men inte samtidigt.

skattkarta

Jag gick ut i skogen och ritade upp de små stigarna och några olika kännetecken längs med vägen, som en sten, träd, berg, koja, stubbe och så vidare. Sen kopierade jag upp 11 likadana kartor och skrev ett namn på varje karta. Därefter ritade jag dit ett rött kryss på varje karta, men inte på samma ställe. Jag la kartorna i var sin plastficka och gömde alla utan en på olika ställen i skogen. Mose fick den första kartan med ett kryss vid en stor björk. Han letade sig fram till björken och där hittade han en ny likadan karta men med ett nytt namn på och ett rött kryss på ett helt annan ställe. Nästa barn fick leta sig fram till nästa kryss, där det låg ytterligare en karta med ett nytt namn och ett nytt kryss på. Och så fick de fortsätta tills alla hade fått leta sig fram med hjälp av en karta. Vid det allra sista krysset fanns skatten (=godispåsar till alla).
Det funkade jättebra och alla var väldigt nöjda över att ha fått vara kartläsare och leda de andra barnen framåt i jakten på skatten!

skattkarta

Nu ska jag äta lite överblivet kalasgodis.
Kram/e

1 kommentar:

  1. Ja, det är verkligen fantastiskt att känna att hela sommaren ligger framför en!

    SvaraRadera

Lämna några små ord