lördag 18 februari 2012

Jag vill vara allmänbildad


Om jag var i en saga och fick tre önskningar skulle en vara: gör mig fasligt allmänbildad.
För det är jag definitivt inte, ska ni veta, och det gör mig frustrerad och lite ledsen.
Speciellt när jag ser På Spåret (som jag faktiskt undviker att se endast av den här anledningen).
Jag kan ingenting, inte en enda fråga (kanske en enda, jag kunde fiskedragen i finalen, hurra!). Så himla deprimerande.
Och man kan ju tänka att jag kan lära mig något av att se På Spåret. Men icke. Det går in, det går ut.
Allmänbildning, ge mig lite allmänbildning någon!
Men vet ni vad som fastnar, vad jag kan!!??
Onödigheter.
Jag kan i princip allt om artister och kändisar och skådespelare i Hollywood och såntdär annat meningslöst, trots att jag aldrig köper skvallertidningar.
Jag vet vad Angelina Jolies alla ungar heter, jag vet vilka skor Sarah Jessica Parker gärna köper till sina vänner i present, jag vet hur gammal Ryan Gosling är.... Ja, ni fattar.
Så fruktansvärt deprimerande.
Varför är det såhär?

14 kommentarer:

 1. Men det är väl oxå en slags allmänbildning? Fast På spåret inte är rätt forum för att använda det. Min sambo kallar mig för "den mänskliga Wikipedia" och jag kan inte hellr särskilt mycket i på spåret.

  SvaraRadera
 2. Känner igen mig, men jag går på linjen att allmänbildning är rätt överskattat numera. Nu när typ alla har internet i fickan behöver man inte veta så mycket om allting längre, det är bara några sekunder bort att ta reda på det om man skulle behöva. Sen kan man fylla ut resten av utrymmet i hjärnan med helt onödig information om det som intresserar en själv. Jag har ingen aning om vad som hänt i svensk inrikespolitik de senaste månaderna, men förra veckan såg jag en fisk som jag vet heter humuhumunukunukuapua'a. Det är liksom roligare att veta. Du är på rätt spår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. oooo jaaaa - allmänbildning är översktattat :)
   Tack!
   ps. skicka gäran en flygbiljett till Hawaii, tack på förhand.

   Radera
 3. ... och det sista var inte ens meningen att vara en skämtsam koppling till På spåret. Bara råkade bli så! =)

  SvaraRadera
 4. Hahaha, ååh, jag är precis likadan! Blir också deppig av att inte kunna en enda fråga i På Spåret och skäms för det på riktigt. En tröst att inte vara ensam i alla fall! ; )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är fint att inte vara ensam ;)

   Radera
 5. Jag känner likadant! Även om jag gillar På spårat ändå… Men jag tycker att jag var mer allmänbildad förr, nu kan jag bara en massa kändisskvaller och sånt som egentligen är onödigt. När det gäller t ex geografi och historia har jag stora luckor om en så säger...

  SvaraRadera
 6. Åh, jag är precis likdan. Nu älskar jag förvisso På spåret, men alltså - kan inget. Inte blir det bättre av att min sambo typ kan alla frågor och jag sitter bredvid som ett frågetecken och typ "men vad är det för land?..". Jag kan inte ens briljera med att lägga kändisskvaller på hjärnan.

  SvaraRadera
 7. Allmänbildning kan vara bra att ha, även om det mesta går att ta reda på inom ett par sekunder med en iphone eller liknande. Skulle också önska att jag hade mer allmänbildning, att man var en sådan person som kan chitchatta med vem som om vad som.
  Onödigt vetande kan också ha ett värde. Jag har en man som pratar så mycket om maskiner och däckmönster och liknande så nu har jag också lärt mig en hel del om något jag egentligen inte vet nåt om. Musikartister däremot är jag jättedålig på. Jag känner igen låten, men kan sällan säga vem som sjunger. Var på fest igår och fick frågan på fem låtar i rad vem som sjöng. Till slut kände jag igen låten jätteväl och utbrast glatt: ORUP! Men så fel jag hade, det var visst Micke Rickfors! :) haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...egentligen är det ju såntdär "onödigt vetande" om tex maskiner och däckmönster som man kan glänsa med, som ingen annan kan...

   Radera
 8. Du låter som min syster! :) Hon har precis insett På Spåret har 1-2 frågor i varje avsnitt som berör hennes kunskapsområde (typHollywood/Kändisskvaller/TV-Film)

  Kolla 10.40 in i klippet:
  http://svtplay.se/v/2681943/pa_sparet/del_9_av_13?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2698456/sb,p102960,1,f,-1

  SvaraRadera
 9. Men ååå tack för klippet! Bästa på-spåret-frågorna någonsin!

  SvaraRadera
 10. Hade kunnat skriva ett exakt likadant inlägg själv!
  Är kass på det mesta. Värdelösa saker minns jag, som att man bara andas med en näsborre i taget, men allt annat försvinner..

  SvaraRadera
 11. Jamen jag år också lite så :) fasligt mycket onödigt vetande..även när det gäller mina universitetsår så är det de mest underliga grejer som fastnat :), små märkliga citat från litteraturvetenskapen och färger, doftkänslor och underliga vändningar i böcker :) , men det är fint det med tänker jag *+*+***

  solkramar Lycke

  SvaraRadera

Lämna några små ord